Johanna Försti nähdään Turku Jazz Orchestran solistina neljän paikkakunnan juhlakiertueella 13.-16.9.2017. Kuva: Tero Ahonen.

Juhlakiertueelta ituja big bandien yhteistyöhön

29.8.2017 Uutiset

Turku Jazz Orchestra ja Johanna Försti suuntaavat syyskuussa tien päälle ja Muusikkojen liiton 100-vuotisjuhlakiertueelle. Minirundi päättyy kahden big bandin kruunaamaan Flame Jazz Cruiseen.

Jazzarin vuodessa 2017 on 100-vuotisjuhlia kuin häitä keikkamuusikon kesässä. Omat tribuuttinsa ovat saaneet ja loppuvuodesta vielä saavat musiikinlajin legendat Monk ja Gillespie.

Kotimaassa ainakin yksi ikinuori instituutio juhlii täyttä vuosisataansa valtiollisen humun lisäksi. Muusikkojen liiton juhlavuoden kiertue vie Turku Jazz Orchestran syyskuussa tien päälle ja yhteistyöhön Vaasan, Oulun ja Jyväskylän big bandien kanssa.

– Pohdimme juhlavuodelle yhteistyötahoa Helsingin ulkopuolelta ja TJO nousi oikeastaan heti mieleen. Orkesterin toiminnan tukeminen on ollut etenkin Turun paikallisosaston suunnitelmissa tiiviisti jo big bandin perustamisesta lähtien, Turun Muusikot ry:n puheenjohtaja Pasi Lyysaari perustelee.

Kiertueen tavoitteina on luoda kotimaisten big bandien välille yhteistyöverkostoja sekä edistää korkeatasoista ja ammattimaista big band -musiikkia Suomessa. TJO:ta tien päällä isännöivät Vaasan Fort Big Band, Oulu All Star Big Band sekä Jyväskylä Big Band.

– Muusikkojen liitto heitti idean ja antoi meidän rakentaa itse tarkemman konseptin. Halusimme ottaa paikalliset big bandit mukaan. Tämä on samalla hieno tilaisuus suunnitella yhteistyötä ehkä myös eteenpäin, kiertueen sisällöllisestä suunnittelusta vastannut Jusu Heinonen kertoo.

 

Solistina areenat omakseen voittava Johanna Försti

Turkulaisen big bandin kanssa tien päälle lähtee muun muassa Jo Stance -sooloartistina ja Tanssii tähtien kanssa -orkesterin solistina suomalaisille kyntensä näyttänyt Johanna Försti. Turku Jazz Orchestran osuuden teemana on Lady Sings the Blues.

– Halusimme hänet ja hienoa, että hänet saimme. Johanna Försti on ensinnäkin yksi Suomen parhaista soulmusiikin tulkitsijoista. Yhtä olennaista on hänen taitonsa ottaa tilanne haltuun. Kun Försti tulee lavalle, niin hän omistaa sen siitä lähtien, Jusu Heinonen suitsuttaa.

Big bandien syventyvä yhteistyö näkyy yleisölle komeasti kiertueen päättävällä Flame Jazz Cruisella. Jusu Heinonen kuvailee ennenkuulumattomaksi konseptia, jossa Turku Jazz Orchestra nousee laivaan yhdessä Oulu All Star Big Bandin kanssa.

– Uskon, että tämä on ikimuistoinen juttu meidän soittajille. Kun laittaa noin kaksikymmentä miestä ja muutaman naisen bussiin ja suuntaa tien päälle, niin eiköhän siellä ole aika lupsakka meininki. Tärkeintä on tietysti, että yleisö saa uusia kokemuksia ja upeita konsertteja.

 

Etupainotteisesti ratkaisuja muusikkona työllistymiseen

Kiertueen alulle laittanut ja sitä tukeva Suomen Muusikkojen Liitto on SAK:n alainen edunvalvojajärjestö. Sata vuotta sitten liiton agendalla oli Pasi Lyysaaren mukaan muun muassa tarve puolustaa suomalaisten muusikoiden asemaa saksalaisia musiikin vierastyöläisiä vastaan.

Äkkiseltään 1910-luvun lopun tilanne voi näyttää kaukaiselta, mutta periaatteessa kyse on aivan samasta työstä – jäsenten työllistymismahdollisuuksien ja työehtojen parantamisesta.

Muusikon ammatissa leipänsä tekevät jäsenet jakautuvat useisiin erilaisiin lokeroihin, joiden yksi jakolinja on ero työsuhteisten orkesterimuusikoiden ja freelancereiden, muusikkoyrittäjien välillä. Liitto pyrkii muutoksen kärkeen ja edistämään etupainotteisesti alalla työllistymistä.

– Tämä tehtävä näkyy muun muassa siinä, että olemme lähteneet omistajan rooliin G Livelab -liveklubiin ja Radio Helsinkiin. Ihan sama periaate ilmenee myös Turku Jazz Orchestran kanssa järjestettävässä juhlakiertueessa.

Teksti: Jaakko Mikkola

 

Kiertueaikataulu ja paikkakunnat

13.9. Jyväskylä, Ilokivi

14.9. Vaasa, Kulturskafferiet Ritz

15.9. Oulu, Pohjankartanon sali

16.9. Turku, Flame Jazz Cruise, Viking Grace

 

Lisätietoja tapahtuman nettisivuilta.

Liput myynnissä Jyväskylään ja Vaasaan Tiketissä, Ouluun Ticketmasterissa ja Flame Jazz Cruiselle Viking Linen nettisivuilla.