Big band -sävellyskilpailun finalistit esittäytyvät

25.1.2016 Uutiset

Turku Jazz Orchestra ensimmäinen big band -sävellyskilpailu huipentuu Logomon finaalissa keskiviikkona 3.2. Mukana konsertissa on neljä sävellystä kolmelta varsinaissuomalaisille säveltäjältä.

Finalistit Kimmo Gröhn, Henri Lyysaari ja Pertti Jalava vastasivat kysymyksiimme säveltäjän arjesta ja omasta taustastaan musiikin parissa.

Kysymykset

 1. Kilpailuteos
 2. Kotipaikkakunta
 3. Mikä inspiroi sinua sävellystyön pariin?
 4. Varsinaissuomalaisuuteni ydin
 5. Sävellysmotto
 6. Säveltäjäurani kohokohtia
 7. Mitä muuta teet musiikin parissa?

Kimmo Gröhn

Kuva Olli Sulin

Kuva Olli Sulin

Säveltäjä-saksofonisti Kimmo Gröhn työskentelee säveltämisen ohella teatterimuusikkona. Hän on lisäksi kiertänyt Suomea Jim Pembroken, Kirkan ja Arja Korisevan mukana sekä kirjoittanut sovituksia ja samalla toiminut kapellimestarina muun muassa Pori Big Bandissa ja Ladies First Big Bandissa.

 

 1. Blues For Her ja Four Phases Of a Martian Moon
 2. Mynämäki
 3. Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut sävelten asettelusta. Usein kysymys on jonkin
  minulle uuden musiikillisen asian opettelusta.
 4. Tulin tänne teatteritöiden perässä 15 vuotta sitten. Ei minulla sen kummempaa varsinaissuomalaisuutta ole, kuten ei ole satakuntalaisuuttakaan mistä olen kotoisin.
 5. Kohti tuntemattomia vesiä.
 6. 80-luvulla tehtiin Pasilassa TV-ohjelmaa, jossa soitettiin kappaleeni. Menimme soitettuamme aulaan, missä vahtimestari sanoi pitäneensä kappaleestani. Pieni kohokohta nuorelle miehelle!
 7. Viime vuodet olen toiminut pääasiallisesti teatterimuusikkona, mutta teen myös tanssimusiikkia ja soitan Turku Jazz Orchestrassa.

Henri Lyysaari

Kuva Anna Niskanen

Kuva Anna Niskanen

Jazzsävellystä opiskelevan 25-vuotiaan pianistin Henri Lyysaari työskentelee monipuolisesti rytmimusiikin kentällä ja hänet tunnetaan jazzkuvioiden lisäksi paljon radioissakin viime aikoina soineesta Tilhet, Pajut ja Muut -yhtyeestä. Hän työskentelee aktiivisesti myös freelancer-muusikkona.

 

 

 1. Luotain
 2. Helsinki, synnyinpaikkakunta Turku
 3. Uteliaisuus ja halu oppia ymmärtämään musiikkia yhä paremmin. Tuntuu, että etenkin soittajakeskeisen jazzmusiikin saralla säveltäjillä on mielettömästi alueita vielä koluamatta.
 4. Musiikki, historia ja jääkiekko ovat kiehtoneet pienestä pitäen ja noitahan Varsinais-Suomessa piisaa!
 5. Tekemällä oppii.
 6. Aina, kun saa kuulla oman teoksensa muuttuvan nuottikuvasta eläväksi musiikiksi.
 7. Työskentelen muusikkona eri yhtyeissä, teen teatteritöitä ja opiskelen Sibelius-Akatemialla.

Pertti ”Peppe” Jalava

Kuva Tommi Kolunen

Kuva Tommi Kolunen

Jazz-, kamari- ja orkesterimusiikin säveltäjän Pertti Jalavan tuotantoon sisältyy mm. neljä sinfoniaa, neljä jousikvartettoa ja pianokonsertto. Jalava on julkaissut kolme omaa musiikkiaan sisältävää albumia, joista uusin on kamarimusiikkia sisältävä Into a Warm Night vuodelta 2015. Jalava toimii myös rumpalina ja kosketinsoittajana.

 

 1. Lähtö 23.45 laiturilta 6
 2. Paimio
 3. Yksinkertaisesti tarve tehdä luovaa työtä. Paras inspiraation lähde on tieto työn alla olevan teoksen tulevasta esityksestä hyvien muusikkojen käsittelyssä.
 4. Täällä ovat juuret, runko ja latvakin. Olen syntynyt Turussa, asunut siellä 33 ensimmäistä vuottani enkä Paimiota kauemmas ole malttanut lähteä.
 5. Sellaista minulla ei ole. Mielestäni kikkailu ei riitä, pitää olla kerrottavaa.
 6. Yksi merkittävimmistä oli viettää syyskuussa 2015 ensimmäisen sinfoniani Puuttuva lapsi kantaesityksen 20-vuotisjuhlaa neljännen sinfoniani Voimien vihjeet kantaesityksellä, joka ilokseni radioitiin YLE1:llä.
 7. Soitan rumpuja yhtyeessäni Peppe Jalava Band, joka julkaisee tammikuussa 2016 toisen levynsä. Opetan myös Paimion opistossa rumpujen soittoa.

Finaali alkaa keskiviikkona 3.2. klo 19.00 Logomon Logi 3 -salissa (Köydenpunojankatu 14, Turku). Ennakkoliput ovat myynnissä Lippupisteen kautta. Lisätietoja konsertista löydät tapahtuman sivulta osoitteesta www.tjo.fi.