Tummapukuinen mies soittaa trumpettia.
Kuva: Anu Jormalainen

Tero Lindbergin ja Turku Jazz Orchestran levy on julkaistu!

6.10.2023 Uutiset

Kuumanviileä trumpetisti Tero Lindberg ja timanttinen Turku Jazz Orchestra näyttävät miltä kuulostaa big band funk parhaimmillaan! Tuoreen Cold War 3.0 -albumin julkaisukonsertti kuullaan 7.10. Viking Gracen jazzristeilyllä.

Mestaritrumpetisti Tero Lindberg on säveltänyt Cold War 3.0 -teoksensa Turku Jazz Orchestralle inspiroituneena aikakautemme dramaattisista käänteistä.  Osa kappaleiden aiheista on fiktiivistä agenttitarinaa, jossa päähenkilö seikkailee maailman kriisipisteissä. Elokuvallinen albumi on täynnä kuumia rytmejä, viileää groovea ja tietenkin paljon korkeita ääniä!

Tero Lindbergin sävellyksissä fuusioituvat jazzin ja rytmimusiikin eri lajit swingistä rockiin kuvastaen demokratioiden ja autoritääristen diktatuurien kamppailua elintilasta. Ennen Venäjän hyökkäyssotaa syntyneet kappaleet ammentavat uudenlaisesta kylmästä sodasta, jossa demokratian horjuminen ja väkivaltaisten konfliktien uhka ovat jälleen arkitodellisuutta.

– Olen aina halunnut tehdä omaa musiikkia big bandille, ja siihen suotiin mahdollisuus, kun sain Suomen Kulttuurirahastolta 3 kuukauden sävellysapurahan tähän projektiin. Levyn sävellykset on kirjoitettu puoli vuotta ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan helmikuussa 2022. Kappaleista tuli oman mieltymykseni mukaan aika elokuvallisia, eivätkä tarinat välttämättä perustu mihinkään yksittäisiin tositapahtumiin. Todellisuus onkin siis osoittautunut myöhemmin kammottavalla tavalla kommentoimaan taidetta, Lindberg kertoo.

Tero Lindberg on yksi Suomen johtavista trumpetisteista. Hän on soittanut lukuisilla maamme eturivin artistien levyillä ja kiertueilla sekä useissa tv-ohjelmien orkestereissa, kuten Tähdet Tähdet, Saturday Night Live Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa. Hän on julkaissut kaksi kokopitkä soololevyä: Kultaisen Trumpetin Paluu (2015) sekä Kultainen Trumpetti Iskee Jälleen (2018), jolle Helsingin Sanomat antoi levyarvostelussaan täydet viisi tähteä. Lindberg on myös kiertänyt Eurooppaa niin Sunrise Avenuen, Leningrad Cowboysin kuin Jimi Tenorinkin kanssa. Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana hän on toiminut vuosina 2018–2021.

Turku Jazz Orchestra & Tero Lindberg: Cold War 3.0
Flame Jazz Records CD/LP/digi
Julkaisupäivä: 6.10.2023
Digitaalinen jakelu: Playground Music Finland
Fyysinen jakelu: Flame Jazz Records

Kappaleet:
1. Cold War 3.0
2. The Streets of Kiev
3. Message from Minaret
4. Trump’s Holiday
5. Flight MAS17
6. Double Agent
7. Moscow Mule
8. Der Hacker

Tero Lindberg, soolotrumpetti

Turku Jazz Orchestra:
Timo Kajamies, kosketinsoittimet
Jonatan Snapir, sähkökitara
Vesa Saloranta, basso
Anssi Nykänen, rummut
Veikka Kajamies, perkussiot
Jusu Heinonen, alttosaksofoni ja klarinetti
Tane Kannisto, alttosaksofoni, huilu ja alttohuilu
Kimmo Gröhn, tenorisaksofoni ja huilu
Harri Wallenius, tenorisaksofoni ja klarinetti
Pekka Välimäki, baritonisaksofoni
Tapio Maunuvaara, trumpetti
Petter Järvi, trumpetti
Timo Mansikka-Aho, trumpetti
Rami Koskinen, trumpetti
Anna-Maija Laiho-Ihekweazu, pasuuna
Jani Jokinen, pasuuna
Hooper Santos, pasuuna
Micke Långbacka, pasuuna

Vierailijat:
Ville Vannemaa, baritonisaksofonisoolo kappaleessa 6
Jimi Tenor, huilu kappaleessa 2

Sävellykset, sovitukset ja tuotanto: Tero Lindberg
Äänitys: Oskari Kailes
Miksaus ja masterointi: Jyri Sariola
Kansitaide: Janne Huttunen