Uutta big band -musiikkia Turku Jazz Orchestralta ja Jussi Lampelalta! 

26.8.2022 Uutiset

10-vuotisjuhliaan viettävä Turku Jazz Orchestra julkaisee toisen pitkäsoittonsa yhdessä säveltäjä-kapellimestari Jussi Lampelan kanssa. Jazz Noir -nimeä kantava albumi ilmestyy Flame Jazz Recordsin julkaisemana 26.8.2022. Solisteina levyllä soittavat maamme eturivin jazzpuhaltajat, trumpetisti Jukka Eskola ja saksofonisti Jukka Perko.

Timanttinen Turku Jazz Orchestra julkaisee historian havinan kyllästämää uutta musiikkia, jonka teemat ovat juuri nyt hyvinkin ajankohtaisia. Jazz Noir -albumi vie kuulijan aikamatkalle 1940–50-lukujen crime jazzin ja film noirin tummanpuhuviin maisemiin, ja sävellyksistä sekä orkesterin johdosta vastaa musiikin monitaituri Jussi Lampela. Big bandin muhkeaa soundia täydentävät katkelmat kylmän sodan ajan tärkeistä poliittisista puheista. Solisteina tunnelmaan heittäytyvät maamme eturivin jazzpuhaltajat, saksofonisti Jukka Perko ja trumpetisti Jukka Eskola.

– Uskomatonta olla tässä pisteessä että julkaisu vihdoin toteutuu! Säveltäjälevyn julkaisu big bandille on pitkään ollut haaveeni, ja se toteutuu nyt parhaalla mahdollisella tavalla. Levyn solistit ovat tunnetuimpia suomalaisia instrumentalisteja, ja minulle tärkeitä henkilökohtaisesti monella tasolla: Jukka Eskolan kanssa olemme tehneet yhteisiä produktioita jo melkein 15 vuoden ajan, ja Jukka Perko on ollut minulle tärkeä esikuva ja opettaja jo yli kolmenkymmenen vuoden ajalta. On erityistä saada heidät yhdessä mukaan tälle levylle, Lampela iloitsee.

Lampela on sävellystyössään inspiroitunut maailman johtajien puheista, jotka osaltaan määrittelivät kylmän sodan aikakautta ja olivat mukana muuttamassa historian kulkua. Avausraidalla kuullaan katkelma Winston Churchillin Sinews of Peace -puheesta vuodelta 1946, jossa ensimmäisen kerran käytettiin termiä ”rautaesirippu”. Levylle valikoituneet puheet käsittelevät aikakauden uhkakuvia kommunismista ydinaseisiin, mutta myös toivonkipinöitä löytyy mm. Strategy of Peace -raidalla kuultavassa John F. Kennedyn puheessa sekä Ronald Reaganin puheessa kappaleessa Tear Down This Wall. Linkkinä suomalaisuuteen on J.K. Paasikiven puhe kansalle YYA-sopimuksen taustoista vuodelta 1948, joka herättää huomiota ajankohtaisuudellaan tämän hetken poliittisessa ilmapiirissä.

Levynjulkaisukonsertti kuullaan 9.9. Turun Linnateatterissa. Livekonserteissa projektin oleellisena osana toimivat visualisoinnit, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa videotaiteilija Joonas Tikkanen. Puheet nähdään videoinstallaatiossa tekstitettyinä.

Turku Jazz Orchestran ja Jussi Lampelan uusi albumi on turkulaisen Flame Jazz Recordsin vuoden 2022 neljäs julkaisu. Levymerkin aiemmista julkaisuista vuoden 2020 parhaan jazzalbumin Emma-ehdokkaaksi valittiin Riitta Paakki Quartetin Piste, ja sama ehdokkuus vuoden 2021 levyjen osalta myönnettiin Tomi Nikku 5tetin albumille Light & Shade.

Jussi Lampela (s. 1972) on todellinen musiikin moniottelija: miehen päätyönä toimivat sovitus- ja sävellystyöt erilaisille kokoonpanoille konsertteihin, äänilevyille, elokuviin ja televisioon, mutta hän on myös lahjakas kitaristi ja suosittu opettaja. Oman Jussi Lampela Nonet -yhtyeensä kanssa Lampela on tehnyt töitä jo useamman vuoden, lähinnä säveltäjän ja johtajan roolissa. Jussi Lampela Nonetin ja trumpetisti Jukka Eskolan yhteislevy Lampela X Eskola (Ricky-Tick Records) oli vuonna 2010 vuoden jazzlevyn Emma-ehdokkaana. Lampela X Eskola oli jatkoa Lampelan ensimmäiselle omalle soololevylle Episode 1, joka ilmestyi vuonna 2007. Turku Jazz Orchestran lisäksi Lampela nähdään tänä vuonna kapellimestarina mm. Oulu All Star Big Bandin ja Suomen Ilmavoimien Big Bandin konserteissa.

“Taas menee uhkarohkeuden puolelle, mutta on pakko väittää, että Jussi Lampelan sävellys nousee kerta heitolla suomalaisen big band -jazzhistorian kärkipäähän.” 
– Turun Sanomat, Kari Salminen

Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: Jazz Noir feat. Jukka Perko & Jukka Eskola
Flame Jazz Records LP/CD/digi

Julkaisupäivä: 26.8.2022
Digitaalinen jakelu: Playground Music Finland
Fyysinen jakelu: Flame Jazz Records

Kappaleet (sulkeissa puheet):
1. Prelude – It Is My Duty
(Winston Churchill: Sinews of Peace – 1946 – Westminster College, Fulton, Missouri)
2. YYA-sopimus
(J.K. Paasikivi kommentoi YYA-sopimusta – 1948)
3. Chance For Peace
(Dwight D. Eisenhower: Chance for Peace – 1953)
4. Mystery In Black And White
5. Steps That Can Be Taken Now
(Dwight D. Eisenhower: Atoms for Peace – 1953 UN General Assembly)
6. Good Night, And Good Luck
(Edward R. Murrow – on Joseph McCarthy – 1953)
7. There’s A Spy Around The Corner
8. Strategy Of Peace
(John F. Kennedy: American University Speech – 1963)
9. Tear Down This Wall 
(Ronald Reagan – 1987)

Sävellys: Jussi Lampela
Äänitys: Oskari Kailes ja Jussi Lampela, 2021
Miksaus: Miikka Huttunen, 2021
Masterointi: Alho Audio Mastering, 2021
Graafinen suunnittelu: Rik Poppius
Kansikuva: Joonas Tikkanen
Muusikoiden valokuvat: Emma Huttu

Kuva: Emma Huttu