Kuva: Johanna Hjorth

Turku Jazz Orchestran 10-vuotisjuhlavuosi käynnistyy kontrabassokonsertolla!

25.2.2022 Uutiset

Turku Jazz Orchestran keikkakevät alkaa maaliskuussa, kun Turku Jazz Festivalin lavalla kuullaan maailman kantaesitys Ville Herralan ja Ville Vannemaan säveltämästä konsertosta kontrabassolle ja big bandille. Orkesterin juhlavuosi huipentuu syksyllä mm. levynjulkaisuun ja juhlakonserttiin.

Turku Jazz Orchestran 10-vuotisjuhlavuosi käynnistyy basistimestari Ville Herralan seurassa. Logomon Teatro-salissa kuullaan perjantaina 4.3. ensi-iltansa saava kontrabassokonsertto osana Turku Jazz Festivalin ohjelmaa. Esitys käynnistää samalla kapellimestari Ville Vannemaan kauden Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana. Teos big bandin vähiten käytetylle sooloinstrumentille on sävelletty kahden Villen yhteistyönä.

– Huikeaa päästä soittamaan solistina ja yhdessä Turku Jazz Orchestran kanssa! Käytännössä sävellystyö on tehty niin, että minä olen äänittänyt musiikkia ja biisin aihioita kännykällä ja toinen Ville on tehnyt varsinaisen organisoidun sävellystyön orkesterille. Teoksessa annetaan hienosti tilaa improvisaatiolle ja vahvuuksilleni muusikkona. Minun tehtäväni keikalla on itse asiassa olla oma itseni ja vain soittaa siinä hetkessä, Turku Jazz Festivalin vuoden artistiksi valittu Ville Herrala kertoo.

– Teoksen tyylilajia on hyödytöntä lähteä lokeroimaan, ja sen tarkempi kuvailu on turhaa. Se pitää kuulla ja kokea! komppaa Vannemaa.

Turku Jazz Orchestran kevätkausi jatkuu 22. huhtikuuta Sigyn-salissa, jossa Pat Methenyn musiikkia kuullaan vihdoin big bandin ja valovoimaisen huippukitaristi Timo Kämäräisen tulkitsemana! Bright Size Life -nimeä kantava konsertti sisältää uusia sovituksia niin Methenyn soolotuotannon materiaalista kuin Pat Metheny Groupin ohjelmistosta.

Toukokuun Flame Jazz -risteily tarjoilee todellista herkkua svengaavan big band -jazzin ystäville. Turku Jazz Orchestra esittää materiaalia klassikkoalbumilta Presenting Joe Williams and Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra solistinaan Suomen musiikkikentän todellinen monitaituri, loistava laulaja-pasunisti Jay Kortehisto.

Orkesterin varsinaiset 10-vuotisjuhlallisuudet säästetään syyskaudelle. Flame Jazz Records julkaisee syyskuussa Turku Jazz Orchestran uuden Jazz Noir -levyn, joka äänitettiin kesällä 2021 kapellimestari-säveltäjä Jussi Lampelan johdolla. Levyllä solisteina soittavat mestaripuhaltajat Jukka Perko ja Jukka Eskola.

– Lokakuussa kuullaan mahtava 10-vuotisjuhlakonsertti, jonka solistivieraat paljastetaan vasta myöhemmin, mutta tähtiloistoa on luvassa, iloitsee Turku Jazz Orchestran tuottaja Jusu Heinonen, joka oli perustamassa orkesteria keväällä 2012.

– Kymmenen vuotta on mennyt tosi nopeasti. Valtava määrä hienoja projekteja on saatu aikaan hienojen artistien kanssa, ja valtavaa kehitystä on tapahtunut! Tämä on ollut upea matka. Ja mainitsemisen arvoista on se, että muusikot ovat olleet alusta saakka todella sitoutuneita ja toimineet ammattimaisesti, vaikka työstä ei aluksi saanut edes korvausta, Heinonen kiittelee.

Musiikin parantavaa ja yhdistävää voimaa tarvitaan tässä maailmantilanteessa nyt enemmän kuin koskaan tällä vuosituhannella. Tervetuloa siis Turku Jazz Orchestran juhlavuoden konserttielämysten pariin!