Kuva: Teemu Mattsson

Ville Vannemaasta Turku Jazz Orchestran uusi taiteellinen johtaja!

12.11.2021 Uutiset

Saksofonisti-säveltäjä-sovittaja-kapellimestari Ville Vannemaa tarttuu ensi vuoden alusta Turku Jazz Orchestran taiteellisen johtajan pestiin. Hän seuraa tehtävässä Tero Lindbergiä, joka on luotsannut orkesteria vuodesta 2018.

Ville Vannemaa (s. 1983) on yksi Suomen kysytyimmistä jazzmuusikoista. Hän on toiminut kapellimestarina niin UMO Helsinki Jazz OrchestralleEspoo Big Bandille ja Oulu All-Star Big Bandille kuin Turku Jazz Orchestrallekin. Vannemaa soittaa saksofonia ja muita puupuhaltimia useissa maamme eturivin kokoonpanoissa UMO:sta Popedaan ja eri kaupunginteattereista jazzpienyhtyeisiin.

Vannemaa tarttuu Turku Jazz Orchestran taiteellisen johtajan pestiin vuoden 2022 alusta alkaen. Tehtävästä luopuu trumpetisti Tero Lindberg, joka on luotsannut orkesteria neljän vuoden ajan. Lindberg kosiskeli Vannemaata mukaan jo 2018, ja hän on tyytyväinen, että saa nyt luovuttaa orkesterin hyviin käsiin.

– Taiteellisen johtajan tehtävä on ollut antoisa, ja tiedän, että Ville on juuri oikea tyyppi viemään Turku Jazz Orchestraa tästä eteenpäin. Hienoa saada nuorta energiaa ja uusia tuulia Turkuun, Lindberg iloitsee.

Tero Lindbergiä kuullaan marraskuussa Turku Jazz Orchestran solistina Cold War 3.0 -nimeä kantavalla ”jäähyväiskiertueella”, jonka ohjelmisto koostuu Lindbergin uunituoreista sävellyksistä.

Ville Vannemaa odottaa taiteellisen johtajan tehtäviä innostunein mielin.

– Olen otettu päästessäni työskentelemään pitkäjänteisesti näin upean ja ammattitaitoisen orkesterin kanssa. Orkesterin taustalla oleva organisaatio, Jazz City Turku ry, on hyvin innostava, aikaansaava, luovuuteen kannustava sekä yhteisölliseen tekemiseen ja korkeaan taiteelliseen tasoon panostava. Pyrin toimintakaudellani itsekin vahvistamaan juuri edellä mainittuja elinvoimaiselle kulttuurielämälle tärkeitä asioita, Vannemaa painottaa.

Kevätkauden ohjelmiston Vannemaa on jo pitkälti suunnitellut, ja silloin kuullaan produktioita, jotka hänellä on pitkään ollut haaveena toteuttaa. Kevään ohjelmisto julkaistaan joulukuussa, mutta Vannemaa paljastaa jo hieman mitä on luvassa:

– Kahteen kevään proggiksista tulee uudet sävellykset ja sovitukset, ja yhdessä konsertissa soitetaan klassikkomateriaalia, jota ei ole missään nuotteina saatavilla – teen transkriptiot levyltä varta vasten tuota keikkaa varten.

– Odotan pystyväni saamaan orkesterin valtavasta potentiaalista niin paljon irti kuin mahdollista. Odotan pääseväni osaksi TJO:n yhteisöä ja tutustuvani paremmin orkesterin loistaviin muusikoihin niin ihmisinä kuin kollegoinakin. Mutta ennen kaikkea odotan mielenkiintoisia, mukavia ja haasteellisia produktioita tämän organisaation parissa!

Turku Jazz Orchestran vuoden 2022 ensimmäinen konsertti kuullaan jazzristeilyllä Viking Gracella 22. tammikuuta.

Jazz City Turku ry toivottaa Villen lämpimästi tervetulleeksi mukaan toimintaan!