Turku Jazz Orchestran vuoden kohokohta on kantaesitys, jossa kuullaan uutta musiikkia kahdelta nuorelta jazztähdeltä, säveltäjä Henri Lyysaarelta ja saksofonisti Max Zengeriltä. (K: Emma Luukkala ja Teemu Mattson)

Turku Jazz Orchestran sävellystilaus saa kantaesityksensä marraskuussa!

29.10.2018 Uutiset

Marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina Sigyn-salissa kuullaan uutta big band -musiikkia nuorilta turkulaislähtöisiltä jazztaitureilta! TJO:n historian ensimmäisen tilausteoksen säveltäjäksi on valittu vuonna 2016 Turku Jazz Orchestran sävellyskilpailun voittanut säveltäjä-pianisti Henri Lyysaari, ja konsertin solistina kuullaan saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger.

Sibelius-Akatemiassa jazzsävellystä opiskeleva Henri Lyysaari on alan nuori lupaus ja todellinen musiikin moniottelija. Jazzin lisäksi hän toimii myös rytmimusiikin ja teatterin kentillä muusikkona ja säveltäjänä. Lyysaari on menestynyt useissa sävellyskilpailuissa, joista mainittakoon euroopanlaajuisen Jazz Comp Graz big band -sävellyskilpailun finaalipaikka syksyllä 2017 ja Vantaan viihdeorkesterin järjestämän Markku Johanssonin sävellyskilpailun toinen sija syyskuussa 2018.

Konsertin solistina kuultava Max Zenger on nuoresta iästään huolimatta lunastanut paikkansa Suomen kärkipuhaltajien joukossa. Vastikään Sibelius-Akatemiasta valmistunut muusikko on valittu mm. Turku Jazz Festivalin vuoden 2018 artistiksi ja vuonna 2017 hänet palkittiin Pori Jazzin nousevana kykynä. Orkesteria konsertissa johtaa Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajanakin vuosina 2012-2017 toiminut kapellimestari Vellu Halkosalmi.

Sigyn-salissa kuultava kantaesitys on Lyysaaren ensimmäinen laajamittainen teos big bandille. Lähtökohtana Lyysaaren sävellykselle on TJO:n sävellyskilpailun vuonna 2016 voittanut Luotain-kappale, joka on laajentunut kuusiosaiseksi kokonaisuudeksi. Lyysaaren teoksessa jazzmusiikin perinteistä ammentava big band johdattelee solistia vaivihkaa yllättäviinkin maisemiin. Improvisaatio on keskeisesti läsnä, välillä valokeilassa, välillä soljuen muun tekstuurin lomassa. Teoksen nimi ”Luotain” viittaa edistykseen, mutta toisaalta menetykseen ja muutokseen.

 

Turku Jazz Orchestra
Henri Lyysaari – sävellys
Vellu Halkosalmi – kapellimestari
Max Zenger – saksofoni

 

Turku Jazz Orchestra plays Henri Lyysaari feat. Max Zenger
Su 4.11. klo 16.00
Sigyn-sali, Turun konservatorio

LIPUT 29 € / eläkeläinen ja työtön 27 € / opiskelija 20 € / S-etu 26 €, Tiketti
S-etukortilla -10% normaalihinnasta (max 2 etua / kortti, ei bonusta)