Turku Jazz Orchestran vuosi päättyy suuriin tunteisiin ja nostalgiaan

5.12.2017 Uutiset

Yona on soundinsa ja tyylitajunsa ansiosta kysytty vierailija kollegoiden levyillä ja suurten orkestereiden solistina. Soolouraansa panostava laulaja lähtee mukaan projekteihin, joilla on hänelle omakohtaista merkitystä. Jazz City Turun vuoden päätöskonsertissa Turku Jazz Orchestra ja Yona tulkitsevat kappaleita jotka ovat toimineet suomalaisten tunteiden tulkkina jo vuosikymmenten ajan.

Yleisö on oppinut tuntemaan Yonan ennen kaikkea omaehtoisena laulaja-lauluntekijänä. Kuudella sooloalbumillaan hän on haastanut omaa tekemistään ja uudistanut soundiaan varhaistuotannon jazzahtavista folk-sävyistä suomiräppiin ja konerytmeihin.

Helsinkiläinen muusikko on osoittanut tulkitsijankykynsä kerta toisensa jälkeen myös vierailijana, luodessaan jo pölyä keränneistä sävellyksistä modernin ja tuoreen kuuloista nykymusiikkia.

– Kaikissa projekteissa, joihin lähden mukaan, täytyy olla minulle jokin henkilökohtainen kosketus. En halua näytellä sitä, että rakastan laulaa lavalla. Yleensä kyllä suostun, jos nämä ehdot täyttyvät ja kysyjänä on arvostamani muusikko, Yona kertoo.

Turku Jazz Orchestran solistiksi joulun alla saapuva laulaja muistuttaa, että hänen musiikilliset juurensa ovat juuri jazzin maaperässä. Yona on esiintynyt Turussa myös Flame Jazz -konserteissa muun muassa Jukka Perkon ja Samuli Kosmisen kanssa.

– Silloin kun aloitin uraani musiikin parissa vakavammin, suurin unelmani oli tulla nimenomaan jazzlaulajaksi. Jazz on niin olennainen osa soundiani ja tyyliäni, että se kuuluu myös soolokeikoillani, kun olen lavalla oman Yona-materiaalin kanssa.

Biisintekijänä Yona on tehnyt uusimmilla julkaisuillaan pesäeroa orgaaniseen alkutuotantoonsa. Jano-EP oli hänen ensimmäinen suurempi kokeilunsa konesoundien ja kulmikkaiden rytmien kanssa. Kesällä 2017 viimeistelyssä on seitsemäs sooloalbumi Yona:7.

– Levyni ovat olleet tähän asti bändilähtöisiä. Uuden albumin soundissa tulee olemaan vähemmän luomua, biisimateriaali on popimpaa ja levyntekeminen on tuottajavetoisempaa. Biisien tekeminen on toinen puoli tätä työtä ja nautin siitä yhtä paljon kuin esiintymisestä.

Turku Jazz Orchesteran solistiksi Yona saapuu säveltäjä-kapellimestari Vellu Halkosalmen pyynnöstä. Konsertissa uuden jazzsovituksen saavat muun muassa Toivo Kärjen iskelmät, Unto Monosen tangot ja Armas Järnefeltin riipaiseva Kehtolaulu. Halkosalmi kertoo Yonan olevan nappivalinta konsertin solistiksi, sillä hänessä yhdistyvät jazzlaulajan tyylitaju sekä erinomainen tekstin tulkitsemisen taito. Ikivihreä Suomi soi välillä koskettavasti tunnelmoiden, välillä kunnolla revitellen. Näiden kappaleiden soidessa suomalaiset ovat juhlineet, surreet ja rakastaneet!

Turku Jazz Orchestra
Vellu Halkosalmi – kapellimestari
Yona – laulu

 

Turku Jazz Orchestra & Yona: Ikivihreä Suomi
16.12.2017 klo 19, Sigyn-sali

Liput: 27 € / opiskelijat ja eläkeläiset 24 € / OP Turun Seudun omistaja-asiakasetu 25 € (max 2 etua/asiakas). Ryhmälippu (min. 10 hlö) 25 € / hlö. Tiketti

Ovilipunmyynti konserttipaikalla aukeaa klo 18.