Kuva: Antti Saukko

Taiteellisen johtajan Vellu Halkosalmen kurkistus Turku Jazz Orchestran kevääseen

16.1.2017 Uutiset

Turku Jazz Orchestran kevätkaudella pengotaan arkistoja ja villiinnytään lattarirytmeistä! Kätkettyjä musiikillisia helmiä etsitään niin klassikkosäveltäjien kuin uusien tekijäsukupolvien teoksista.

Kotimaamme synttäreiden ohella Flame Jazz Cruise 10, Dizzy 100 ja Monk 100 ohjasivat ajatukseni numeroihin, jazzmusiikkiin ja erityisesti big bandien historiaan vuosilukuineen. Turku Jazz Orchestra on nyt 5-vuotias. Juuri samaiset 5 vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1922 Fletcher Henderson kokosi New Yorkissa nopeasti suosioon nousseen bändinsä, josta kehittyi ensimmäinen merkittävä jazzorkesteri. Hendersonin orkesteri vaikutti sittemmin ratkaisevasti big band -taidemuodon syntyyn ja kehitykseen. Kun nyt pohdiskelen uusia ohjelmistoja Turku Jazz Orchestralle taiteellisen johtajan kopperossa, minulla on vuosisadan mittaisen itsenäisen taidemuodon verran orkestraalista jazzia mistä valita.

Etsiminen tarjoaa monenlaisia haasteita. Vanhempaa musiikkia etsiessä ongelmaksi muodostuu usein nuottimateriaalin löytäminen. Alkuperäiset nuotit ovat yleensä kadonneet kauan sitten, eikä uusia painoksia ole saatavana. Useimmiten ainoa vaihtoehto on kirjoittaa musiikki äänitteiltä takaisin nuoteiksi.

Uuden musiikin parissa haasteena voi olla esimerkiksi vielä tuntemattoman säveltäjän, sovittajan tai kappaleen löytäminen. On myös jännittävää etsiskellä kätkettyjä helmiä vuosien takaa. Musiikkia luodaan koko ajan valtavasti ja suurin osa siitä väistämättä unohtuu – varmaankin myös hyvästä syystä. Silti näiden unohtuneiden teosten joukosta voi edelleen tehdä upeita löytöjä. Etsiminen on myös sitä, että yrittää löytää jotain, mitä ei vielä ole edes olemassa. Säveltäminen, sovittaminen ja soittaminen ovat kaikki usein jonkin tuntemattoman etsimistä.

Ilman uutta musiikkia ja uusia tekijöitä lajilla ei ole tulevaisuutta. Uudet klassikot syntyvät vain antamalla seuraaville tekijäsukupolville mahdollisuuksia. Tästä syystä pidän erittäin tärkeänä sitä, että Turku Jazz Orchestran ohjelmistossa on säännöllisesti myös musiikkia, jota esitetään ensimmäisen kerran. Viime vuoden sävellyskilpailu ja sovituskurssi sekä big band -opisto ovat kaikki askeleita tähän suuntaan. Syyskaudella on luvassa lisää etsinnän tuloksia, mutta niistä lisää syksyllä.

Turku Jazz Orchestran uusi vuosi 2017 käynnistyy kahdella hyvin erilaisella konsertilla. Näistä ensimmäisessä kapellimestari Antti Rissanen on koonnut kokonaisuuden klarinetisti ja saksofonisti Woody Hermanin orkesterien musiikista. Herman johti omia yhtyeitään 1930-luvulta aina 80-luvulle saakka, koko ajan uudistaen ohjelmistoaan. Oleellista kehittymiselle oli hänen ajatuksensa käyttää aina uusia nuoria sovittajia, jotka suurelta osalta vastasivat yhtyeen taiteellisesta linjasta vuosikymmenten läpi. Konsertin aikana voi kokea miten jazzmusiikki etsii uutta muotoa kokonaisen puolen vuosisadan ajalta. Rissanen on myös loistava jazzpasunisti, joten saamme kuulla hänen henkilökohtaista musiikillista etsintäänsä improvisaation ja soolojen muodossa.

Kevätkauden seuraava konsertti maaliskuussa tarjoaa täysin toisenlaisen moniaistisen musiikkielämyksen. Afro-Cuban Night on omistettu nimensä mukaisesti afrokuubalaisen musiikin klassikoille. Tämä musiikki on jazzin tapaan parhaimmillaan koettuna paikan päällä, elävän orkesterin esittämänä ja klubin tiiviissä tunnelmassa. Tästä konsertista voit tulla etsimään äänen lisäksi muitakin elämyksiä – kuunnellen, katsellen ja vaikka tanssien, jos siltä tuntuu. Mukaan saimme alan parasta kotimaista osaamista. Laulusolisti Pauliina May ja kapellimestari Jere Laukkanen järjestävät Turku Jazz Orchestran kanssa Börs Night Clubiin kunnon lattari-ilotulituksen.

Vellu Halkosalmi
Taiteellinen johtaja
Turku Jazz Orchestra

 

Turku Jazz Orchestran kevään konsertit:

Turku Jazz Orchestra & Woodyn vuosikymmenet
Pe 4.2. Klo 18.00
Sigyn-sali

Turku Jazz Orchestra Afro-Cuban Night
Pe 10.3. Klo 22.00
Börs Night Club

Turku Jazz Orchestra & Viktoria Tolstoy (SE)
La 13.5. Klo 19.00
Åbo Svenska Teater

Big Band On Board! Turku Jazz Orchestra & Johanna Försti
La 27.5. Klo 20.55
Viking Grace